Krupnik z pulpetami
2021-03-29
łatwy
55 min
4
Aby urozmaicić tradycyjną zupę, proponujemy ją w wersji z pulpetami lub z dodatkiem smażonego mięsa mielonego. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy jednogarnkowe danie, które zaspokoi nawet największych głodomorów. Mięso mielone możemy dodać także do popularnego leczo albo zrobić z niego sos boloński, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli
- marchewka
- korzeń pietruszki
- 100 g pora (biała część)
- sól, pieprz
- posiekany koperek
- 2 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso połączyć z jajkiem, bułką tartą i posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
- Uformować 12 małych pulpecików.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w krążki.
- Zagotować 2 l wody, wrzucić pulpeciki, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 10 minut.
- Dodać kaszę jęczmienną, warzywa. Gotować przez 25 minut. Na koniec posypać koperkiem.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby