Turecka zupa Ezogelin - prosty przepis na turecką zupę z soczewicy

Turecka zupa Ezogelin - prosty przepis na turecką zupę z soczewicy

Autor Zdjęcia: photos.com

Zupa z soczewicy jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. W założeniu wegetariańska, dobrze smakuje też z dodatkiem boczku lub kiełbasy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ezogelin, to typowe danie kuchni tureckiej. Lekka, a jednocześnie pożywna zupa z soczewicy jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych wyjątkowych składników. Jak zrobić turecką zupę z soczewicy?

Składniki

  • około 2 szklanki czerwonej soczewicy

  • około 1 szklanki kaszy bulgur (można ja zastąpić kaszą kuskus)

  • puszka pomidorów krojonych lub około 5 świeżych, posiekanych

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 cebule

  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego

  • płaska łyżeczka suszonej mięty

  • płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, kmin indyjski)

  • suszona, mielona papryka chilli - w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom

  • sól

  • cukier

  • oliwa

  • 3 kostki rosołowe lub bulion

  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozgrzej kilka łyżek stołowych oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

  • Dodaj posiekany czosnek, kumin oraz miętę.

  • Po kilku chwilach wsyp soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj całość często mieszając.

  • Dodaj pomidory, wymieszaj i podduszaj około 2 minut.

  • Teraz wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i chilli. Zagotuj.

  • Dosyp kaszę i gotuj, aż soczewica i kasza będą miękkie.

  • Zupę podaje się na ciepło. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty. Warto do do zupy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Ocena: 3,5