Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Turecka zupa Ezogelin - prosty przepis na turecką zupę z soczewicy

Autor Zdjęcia: photos.com
Zupa z soczewicy jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. W założeniu wegetariańska, dobrze smakuje też z dodatkiem boczku lub kiełbasy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ezogelin, to typowe danie kuchni tureckiej. Lekka, a jednocześnie pożywna zupa z soczewicy jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych wyjątkowych składników. Jak zrobić turecką zupę z soczewicy?
Składniki
około 2 szklanki czerwonej soczewicy
około 1 szklanki kaszy bulgur (można ja zastąpić kaszą kuskus)
puszka pomidorów krojonych lub około 5 świeżych, posiekanych
2-3 ząbki czosnku
3 cebule
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka suszonej mięty
płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, kmin indyjski)
suszona, mielona papryka chilli - w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom
sól
cukier
oliwa
3 kostki rosołowe lub bulion
cytryna
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku rozgrzej kilka łyżek stołowych oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Dodaj posiekany czosnek, kumin oraz miętę.
Po kilku chwilach wsyp soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj całość często mieszając.
Dodaj pomidory, wymieszaj i podduszaj około 2 minut.
Teraz wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i chilli. Zagotuj.
Dosyp kaszę i gotuj, aż soczewica i kasza będą miękkie.
Zupę podaje się na ciepło. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty. Warto do do zupy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.