Zupa cukiniowa - przepis na zupę krem z cukinii

Zupa cukiniowa - przepis na zupę krem z cukinii

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem z cukinii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia w Polsce pojawiła się kilkanaście lat temu i od razu zdobyła uznanie. Jest delikatniejsza w smaku od rodzimych kabaczków i daje możliwość przygotowania wielu niebanalnych dań. Można ją jeść na surowo, duszoną, smażoną, gotowaną, grillowaną. Nadaje się też na sałatki, zupy, gulasze, placki i marynaty. Tym razem podajemy przepis na zupę krem z cukinii. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • 6 - 8 młodych cukinii

  • kostka topionego serka ementalskiego

  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

  • chleb tostowy bez skórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyć, obciąć końce. Pokroić na grube plastry. Włożyć do garnka, podlać trochę (1/2 szklanki) wody. Przykryć. Gotować do chwili, gdy staną się miękkie i szkliste.

  • Odstawić, zmiksować blenderem na krem. Pod koniec blendowania dodać pokrojony na kawałki serek topiony i przyprawy.

  • Postawić na ogień, podgrzać bez gotowania.

  • Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na patelni lub zrumienić w piekarniku.

  • Zupę podawać posypaną grzankami, ozdobioną listkiem mięty.

Ocena: 0