Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Zupa cukiniowa - przepis na zupę krem z cukinii

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Zupa krem z cukinii.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Cukinia w Polsce pojawiła się kilkanaście lat temu i od razu zdobyła uznanie. Jest delikatniejsza w smaku od rodzimych kabaczków i daje możliwość przygotowania wielu niebanalnych dań. Można ją jeść na surowo, duszoną, smażoną, gotowaną, grillowaną. Nadaje się też na sałatki, zupy, gulasze, placki i marynaty. Tym razem podajemy przepis na zupę krem z cukinii. Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki
6 - 8 młodych cukinii
kostka topionego serka ementalskiego
1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
chleb tostowy bez skórki
Przygotowanie krok po kroku:
Cukinie umyć, obciąć końce. Pokroić na grube plastry. Włożyć do garnka, podlać trochę (1/2 szklanki) wody. Przykryć. Gotować do chwili, gdy staną się miękkie i szkliste.
Odstawić, zmiksować blenderem na krem. Pod koniec blendowania dodać pokrojony na kawałki serek topiony i przyprawy.
Postawić na ogień, podgrzać bez gotowania.
Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na patelni lub zrumienić w piekarniku.
Zupę podawać posypaną grzankami, ozdobioną listkiem mięty.