Zupa krem z dyni: przepis Agnieszki Kręglickiej [WIDEO]

Zupa krem z dyni: przepis Agnieszki Kręglickiej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupę krem z dyni można serwować z grzankami i kleksem śmietany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ta zupa dyniowa na pewno będzie domowym hitem w sezonie jesiennym. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę krem z dyni według przepisu Agnieszki Kręglickiej, znanej restauratorki i krytyka kulinarnego.

Sprawdź nasze przepisy na inne dania z dyni!

Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię

Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!

Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis

Dynia: curry z dynią i kurczakiem [przepis]

Składniki

  • 500 g miąższu dyni

  • 2 ziemniaki

  • mała cebula

  • ząbek czosnku

  • 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw

  • łyżeczka przyprawy curry

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw trzeba pokroić w kostkę cebulę i posiekać czosnek, a następnie zeszklić je na oliwie.

  • Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażając.

  • Dodać przyprawę curry i wszystko wymieszać.

  • Po około 5 minutach należy wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

  • Następnie całość należy zmiksować i doprawić do smaku. Gotowe!

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 3,2