Owocowa zupa wiśniowa z makaronem: przepis
2021-04-01
łatwy
15 min
4
Owocowa zupa wiśniowa z makaronem to szybkie słodko-kwaśne danie, które świetnie sprawdza się w czasie letnich upałów. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 0,7 kg dojrzałych wiśni
- 1 litr wody
- 0,3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
- szczypta cynamonu
- 200 g makaronu w kształcie kokardek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wiśnie umyj i wydryluj z pestek, a następnie zalej je wodą i gotuj przez około 20 minut.
Podczas gotowania za pomocą cedzakowej łyżki zbieraj tworzącą się na powierzchni zupy pianę. Pod koniec gotowania dodaj do garnka cukier i cynamon, a następnie odstaw do wystudzenia.
Do głębokich talerzy nakładaj porcje ugotowanego makaronu i zalewaj wystudzoną zupą z owocami.