Czernina, czarnina: przepis na zupę z krwi, czyli czarną polewkę
2021-11-22
średni
120 min
4
Czernina jest jedną z najstarszych zup polskich. Zupę z kaczki, gęsi lub wieprzowych kości z dodatkiem krwi znamy chociażby z 'Pana Tadeusza' Adama Mickiewicza. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną staropolską czerninę, zwaną też czarniną albo czarną polewką.
SKŁADNIKI
- kaczka wraz z podrobami
- włoszczyzna do rosołu ( pietruszka, por, seler, marchew)
- ziele angielskie, liście laurowe
- kilka suszonych grzybków
- suszone śliwki
- 5 suszonych ćwiartek jabłek
- inne suszone owoce - gruszki, daktyle
- 400 ml krwi z octem, wodą i solą
- sól, pieprz
- śmietana do zabielenia zupy
- 2-3 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę gotujemy razem z warzywami, włoszczyzną i przyprawami - tak jak tradycyjny rosół. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy suszone owoce i grzyby.
- Po ugotowaniu bulionu wyjmujemy włoszczyznę. Następnie przygotowujemy krew do zupy.
- Po 30 ml ciepłej i zimnej wody mieszamy z łyżeczką octu. Roztwór mieszamy z krwią. Najlepiej, aby odstał on dobę w lodówce.
- Krew zaprawiamy mąką i dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerninę podajemy np. z makaronem.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki