Chłodnik arbuzowy z makaronem na pyszny letni obiad

Chłodnik arbuzowy z makaronem na pyszny letni obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik arbuzowy to orzeźwiająca zupa na upalne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik arbuzowy z makaronem smakuje przede wszystkim dzieciom. Jednak i niejeden dorosły w upalny dzień skosztuje orzeźwiającej, lekkiej zupy owocowej.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu świderki

  • 2 kg arbuza

  • 2 banany

  • 1 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • bita śmietana i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente.

  • Arbuza obrać i oczyścić z pestek.

  • Owoce zblendować z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.

  • Chłodnik wstawić na pół godziny do lodówki.

  • Do miseczek rozłożyć wystudzony makaron, zalać chłodnikiem i udekorować bitą śmietaną i miętą.

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0