Zupa tajska z nutą imbiru: przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zupa tajska z nutą imbiru jest lekka, łatwa do przygotowania, pikantna, pełna aromatycznych przypraw. Idealnie nadaje się na obiad, kolację, a także jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie trzeba obawiać się dodatku papryczki chili – mleczko kokosowe skutecznie złagodzi jej ostry smak.
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 3 szalotki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 cm imbiru
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- limonka
- 1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 4 suszone grzyby mun
- łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty chili
- łyżka posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso ugotować do miękkości w 1 i 1/2 l wody (zdejmując pianę), pokroić na małe kawałki, ponownie włożyć do wywaru.
- Dodać podsmażoną na oleju, drobno pokrojone szalotki, imbir, chili i czosnek, kawałki trawy i połówkę limonki, zagotować.
- Wyjąć trawę i limonkę.
- Dodać mleko, sos rybny, pastę chili, namoczone i pokrojone grzyby, sok z pozostałej 1/2 limonki, gotować 4–5 minut na małym ogniu.
- Przed podaniem posypać kolendrą.