Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Zupa serowo-łososiowa - pyszny pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Zupa z dodatkiem sera i wędzonego łososia ma delikatny smak.
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszną zupę krem serowo-łososiową. Sprawdź, jak ją przygotować i jakie składniki będę ci potrzebne. To idealna zupa na niedzielny obiad.
Składniki
duży por
3 ziemniaki
20 dag łososia wędzonego
20 dag serka topionego śmietankowego
1 l bulionu warzywnego z kostki
szklanka mleka
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pora pokrój w krążki.
Na oleju przesmaż go na lekko złoty kolor.
Do pora dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
Warzywa zalej bulionem.
Gotuj całość do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Najlepiej pod przykryciem, na średnim ogniu.
Serek topiony włóż do sitka i zanurz w zupie, rozcieraj go łyżką aż do momentu, kiedy całkowicie się w zupie rozpuści.
Po ugotowaniu zupę zmiksuj na krem. Wlej do całości szklankę mleka.
Do smaku przypraw ją według uznania solą i pieprzem i ponownie zagotuj.
Łososia pokrój w drobną kosteczkę i dodaj go do każdej porcji zupy.