Zupa lazania z mięsem mielonym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa lasagne powstaje z podobnych składników, co to słynne włoskie danie. Powstała z miłości do smaku lazanii. Jeżeli lubisz lazanię, polubisz także smak tej zupy. Smacznego!
Przepis inspirowany przepisem Bernadetty Jarnot-Maneckiej, autorki bloga: mojkulinarnypamietnik.pl
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml sosu pomidorowego passaty
- 500-750 ml bulionu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 10 niegotowanych makaronów lasagne lub makaron łazanki duża kostka
- 1/2 op. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki tartego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażyć na oleju cebulę z czosnkiem. Dołożyć mięso mielone. Smażyć na małym ogniu często mieszając aż mięso straci surowiznę.
- Dodać pomidory z puszki, passatę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, oregano, natkę oraz bazylię. Dusić jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.
- Do zupy wsypać makaron łazanki lub lasagne (połamawszy uprzednio na mniejsze kawałki). Gotować do miękkości makaronu. Wsypać starte sery i poczekać aż się roztopią. Zupę podawać ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami.