Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, pyszna i niedroga zupa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, sycąca i zdrowa zupa. Idealna na chłodne dni, uzupełni witaminy, mikroelementy, nakarmi i ogrzeje. A przy okazji nie spustoszy kieszeni i przypomni wyjazdy w góry.
Składniki
50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)
15-20 dag wędzonego boczku (dodajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)
40 dag kiszonej kapusty
1 duża cebula
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora
3 ząbki czosnku
3-4 spore ziemniaki
2 liście laurowe
5 suszonych grzybów
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki masła
ewentualnie: cukier i sól do smaku
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Żeberka pokroić na kawałki z jedną kostką, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby.
Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, nie dodawać soku. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.
Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por. Zupę podawać z kawałkami żeberek i pieczywem.