Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!

Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, pyszna i niedroga zupa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, sycąca i zdrowa zupa. Idealna na chłodne dni, uzupełni witaminy, mikroelementy, nakarmi i ogrzeje. A przy okazji nie spustoszy kieszeni i przypomni wyjazdy w góry.

Składniki

  • 50 dag wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

  • 15-20 dag wędzonego boczku (dodajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

  • 40 dag kiszonej kapusty

  • 1 duża cebula

  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora

  • 3 ząbki czosnku

  • 3-4 spore ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 5 suszonych grzybów

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżki masła

  • ewentualnie: cukier i sól do smaku

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka pokroić na kawałki z jedną kostką, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby.

  • Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa.

  • Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, nie dodawać soku. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.

  • Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por. Zupę podawać z kawałkami żeberek i pieczywem.

Ocena: 5