Krupnik na żeberkach: przepis na polskie danie jednogarnkowe
2021-03-29
średni
80 min
4
Krupnik, czyli zupa z kaszy jęczmiennej, to pożywne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Aby zyskało więcej smaku i aromatu, można ugotować je z dodatkiem pysznego mięsa. Podajemy przepis na krupnik gotowany na żeberkach.
Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 250 g żeberek wieprzowych
- 100 g kaszy jęczmiennej (perłowej)
- ½ selera
- duży korzeń pietruszki
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 suszone grzyby
- cebula
- liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć, po 20 minutach osączyć i pokroić. Żeberka podzielić na porcje, opłukać.
- Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub plasterki. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki.
- Warzywa włożyć do garnka, zalać ok. 1½ l wrzącej wody, osolić. Dołożyć żeberka, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, wsypać kaszę, gotować ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Po 40 minutach dodać ziemniaki. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną.