Krupnik na żeberkach cielęcych: przepis na zupę dla seniora według Magdy Gessler

2021-11-23
Krupnik na żeberkach cielęcych: przepis na zupę dla seniora według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Pożywna zupa z kaszy jęczmiennej gotowana na żeberkach cielęcych przyprawiona majerankiem
łatwy
60 min
4

Krupnik na żeberkach cielęcych to dietetyczna zupa pełna kolagenu, zalecana dzieciom i seniorom. Taką zupę Magda Gessler sprzedaje warszawskim seniorom za 1 zł. W restauracji Magdy Gessler zupy na wynos kosztują około 50 zł za słoik o pojemności 0,9 l. Pyszny krupnik dla seniora „U Fukiera” to prawdziwa okazja! Tym bardziej, że żeberka cielęce kosztują około 40 zł/kg. Oto łatwy przepis na krupnik dla seniora inspirowany pomysłem Magdy Gessler. Przepis z warszawskim sznytem – ze śmietaną i majerankiem!

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu warzywnego lub zimnej wody
  • 0,5 kg cielęcych żeberek surowych
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, pokrojone w kostkę
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka i kaszę oraz suszone grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około 1 godziny lub do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.
  • Zupę posolić i popieprzyć. Dodać włoszczyznę, ziemniaki oraz majeranek. Gotować 20 minut.
  • Wyjąć mięso, usunąć kości i pokroić na kawałki. Do garnka dodać pokrojone mięso.
  • Odlać pół szklanki zupy, dodać śmietanę i wymieszać. Mieszaninę wlać do zupy. Nie gotować.
  • Zupę podawać z chlebem i masłem śmietankowym.