Krupnik na żeberkach cielęcych: przepis na zupę dla seniora według Magdy Gessler

Krupnik na żeberkach cielęcych: przepis na zupę dla seniora według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa z kaszy jęczmiennej gotowana na żeberkach cielęcych przyprawiona majerankiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krupnik na żeberkach cielęcych to dietetyczna zupa pełna kolagenu, zalecana dzieciom i seniorom. Taką zupę Magda Gessler sprzedaje warszawskim seniorom za 1 zł. W restauracji Magdy Gessler zupy na wynos kosztują około 50 zł za słoik o pojemności 0,9 l. Pyszny krupnik dla seniora „U Fukiera” to prawdziwa okazja! Tym bardziej, że żeberka cielęce kosztują około 40 zł/kg. Oto łatwy przepis na krupnik dla seniora inspirowany pomysłem Magdy Gessler. Przepis z warszawskim sznytem – ze śmietaną i majerankiem!

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego lub zimnej wody

  • 0,5 kg cielęcych żeberek surowych

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak

  • 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, pokrojone w kostkę

  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 100 ml śmietany 12%

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka i kaszę oraz suszone grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około 1 godziny lub do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

  • Zupę posolić i popieprzyć. Dodać włoszczyznę, ziemniaki oraz majeranek. Gotować 20 minut.

  • Wyjąć mięso, usunąć kości i pokroić na kawałki. Do garnka dodać pokrojone mięso.

  • Odlać pół szklanki zupy, dodać śmietanę i wymieszać. Mieszaninę wlać do zupy. Nie gotować.

  • Zupę podawać z chlebem i masłem śmietankowym.

Ocena: 5