Koperkowa z kiełbasą i serem: przepis na domową zupę

Koperkowa z kiełbasą i serem: przepis na domową zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gęsta od sera, pachnąca zrumienioną kiełbasą i orzeźwiającym koperkiem - pyszna zupa z grzankami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Koperkowa z podsmażoną kiełbasą i topionym serem to przepis wymyślony z potrzeby chwili. Idealny dla dużych i małych mięsożerców. Do przygotowania zupy wykorzystuję resztki z lodówki. Do tego garść orzeźwiającego koperku i chrupiące grzanki. Moja rodzina jest zachwycona! Wypróbujcie ten przepis na domową zupę na własnej rodzinie! 

Składniki

  • 4 łyżki masła

  • 2/3 szklanki posiekanego pora, zielona część

  • 6-8 ząbków czosnku, drobno pokrojonych

  • 1 marchewka, starta na tarce

  • 1 pietruszka, starta na tarce

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 100 g serka topionego

  • 60 g sera cheddar, startego

  • 150 g kiełbasy

  • 4 kromki bułki, pokrojonej w kostkę

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 pęczek koperku posiekanego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozgrzać masło. Dodać posiekanego pora i czosnek, smażyć do chwili, gdy warzywa zmiękną. 

  • Dodać startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć jeszcze około 3 minut. 

  • Wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia. 

  • Zupę ewentualnie zmiksować. Dodać pokrojony w kostkę topiony serek oraz tarty ser i mieszać do rozpuszczenia.

  • Kiełbasę pokroić na plasterki i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.

  • Oddzielnie zrumienić grzanki na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła.

  • Tuż przed podaniem do zupy dodać podsmażoną kiełbasę, zrumienione grzanki i posiekany koperek. Smacznego!

Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto używać świeżych ziół w kuchni:

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).