Domowa pomidorowa z mini klopsikami: obfita i pyszna zupa

Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych, czyli pyszna zupa pomidorowa, to sycący obiad dla całej rodziny. Ten smak i aromat pokocha każdy, kto spróbuje tej wyjątkowej potrawy.
Jak zrobić zupę pomidorową z klopsikami?
Przyrządzenie tej obłędnej zupy składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest zrobienie klopsików z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i włoskich ziół. Uformowane klopsiki smaży się w garnku, a następnie przekłada na deskę. W tym samym garnku smaży się pokrojone warzywa. Kiedy staną się miękkie, należy wlać bulion warzywny, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić. Do zupy wkłada się klopsiki i makaron. Całość gotuje jeszcze około 10 minut.
Przepis na zupę pomidorową z klopsikami
- To łatwy przepis na pyszną i aromatyczną zupę, która zachwyci podniebienie każdego, kto jej spróbuje.
- Ugotowanie zupy jest dość szybkie. Można ją zrobić w nieco ponad 30 minut.
- Lista składników może wydać się długa, jednak są na niej niedrogie i łatwo dostępne produkty.
- Smak zupy można zaostrzyć, dodając kilka szczypt mielonego chili.
- Miseczki z zupą pomidorową będą się pięknie prezentować z kleksem ze śmietany lub naturalnego jogurtu.
- Osoby, które są na diecie bezglutenowej, makaron mogą zastąpić kluseczkami kukurydzianymi, ryżem lub kaszą jaglaną.
Kiedy podawać zupę pomidorową z klopsikami?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ zupa pomidorowa z klopsikami sprawdzi się zawsze. Dzięki dodatkowi małych klopsików z mięsa mielonego stanowi obiad 2 w 1. Na długo zapewni uczucie sytości. Doskonale sprawdzi się na obiad w chłodniejsze dni. To pomysł na jedzenie na wynos. Wystarczy zapakować ją do szczelnego pojemnika i w pracy odgrzać w mikrofalówce.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
SKŁADNIKI
- zupa w kolejności dodawania:
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 1 mała pietruszka (opcjonalnie)
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 l domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1/2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół suszonych
- 300-400 g przecieru pomidorowego
- 200 g makaronu np. krajanki
- mini klopsiki:
- 500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa drobiowego
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki świeżej bazylii drobno posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmażaj klopsiki ze wszystkich stron przez 8 minut, aż się zrumienią. Wyjmij garnka i przełóż na deskę.
- W tym samym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż 2-3 minuty. Wlej bulion, wodę i dodaj przecier pomidorowy.
- Dopraw solą i włoskimi ziołami. Włóż usmażone klopsiki i zagotuj.
- Dodaj makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez tyle minut, ile wskazuje producent na opakowaniu lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.
- Rozlej do talerzy i niezwłocznie podaj. Smacznego!