Ziemniaki z wody: jak gotować? Przyrządzanie smacznych ziemniaków
Ziemniaki z wody podaje się w każdym domu. Ale co zrobić, by były smaczne - nie za suche, ale i nie rozgotowane? Oczywiście podstawą smaku ziemniaków jest ich gatunek. Najlepsze są polskie młode ziemniaki gotowane latem. Co jednak zrobić, by także te starsze, przygotowywane zimą były smaczne i dobrze ugotowane? Jak gotować ziemniaki, by nie traciły smaku? Dowiesz się z naszego tekstu.
Spis treści
- Zanim ugotujesz ziemniaki
- Ziemniaki z wody - bardziej soczyste
- Jak oszczędzić potas i witaminy?
- Ziemniaki z wody w mundurkach
Przepis na ziemniaki z wody wydaje się banalnie prosty. Jednak zdarza się, że są zbyt rozgotowane albo suche czy twarde. Jak ugotować ziemniaki z wody?
Zanim ugotujesz ziemniaki
Gotowanie ziemniaków nie jest trudne, ale przygotowanie ich do tego procesu zniechęca wielu potencjalnych amatorów kuchni. Niestety, ziemniaki najczęściej przed gotowaniem trzeba obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i czekać, aż się ugotują do miękkości.
Ziemniaki z wody - bardziej soczyste
By były bardziej soczyste, można najpierw zasmażyć (na dużej ilości oleju) cebulę i wrzuć ją (razem z olejem) do gotujących się ziemniaków. Tak ugotowane ziemniaki zawsze należy odcedzić i osuszyć na małym ogniu.
Jak oszczędzić potas i witaminy?
Jest jeszcze inna szkoła gotowania ziemniaków w gorącej wodzie. Ziemniaki wkłada się do wrzącej wody, ponieważ w ten sposób zachowuje się najwięcej witaminy C, która rozkłada się szybciej w zimnej wodzie. Witamina C przestaje rozpuszczać się w około 700C. Dodatkowo potas z ziemniaków "zamienia się" z solą, bo są podobne chemicznie, dlatego ziemniaki powinno się solić na samym końcu.
Ziemniaki z wody w mundurkach
Aby zachować najwięcej witamin, powinno się gotować ziemniaki w mundurkach (czyli w skórce) - pod skórką jest najwięcej witamin. Ziemniaki w mundurkach przed ugotowaniem porządnie myjemy - najlepiej wyszorować je szczoteczką do zębów. Kiedy już ziemniaki są czyściutkie i w skórkach, wrzucamy je do wrzącej wody i solimy. Gotujemy około 30 minut aż do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i obieramy ze skórki.