Pieprzne ziemniaczki z chrzanem

2021-03-29
Pieprzne ziemniaczki
Autor: Shutterstock Pieprzne ziemniaczki to wersja swojska puree ziemniaczanego z ostrą nutą.
łatwy
30 min
4

Smaczna i intensywna w smaku alternatywa dla puree ziemniaczanego lub ziemniaków z wody. Takie pieprzne ziemniaczki można podać do dań mięsnych, drobiu i ryb. Świetnie smakują również jako dodatek do żurku lub zabielanego barszczu buraczanego.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 8 łyżeczek tartego chrzanu
  • 2,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
  • Solimy, dodajemy pieprz i ugniatamy na gładko.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy  żółtym serem i pieczemy 30 min w temperaturze 175 stopni C.
  • Porcje ciepłych ziemniaków nakładamy na talerze i na każdą z nich kładziemy spora porcję chrzanu.