Pieprzne ziemniaczki z chrzanem

Pieprzne ziemniaczki z chrzanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieprzne ziemniaczki to wersja swojska puree ziemniaczanego z ostrą nutą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna i intensywna w smaku alternatywa dla puree ziemniaczanego lub ziemniaków z wody. Takie pieprzne ziemniaczki można podać do dań mięsnych, drobiu i ryb. Świetnie smakują również jako dodatek do żurku lub zabielanego barszczu buraczanego.

Składniki

  • 8 ziemniaków

  • 8 plastrów żółtego sera

  • 8 łyżeczek tartego chrzanu

  • 2,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.

  • Solimy, dodajemy pieprz i ugniatamy na gładko.

  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy  żółtym serem i pieczemy 30 min w temperaturze 175 stopni C.

  • Porcje ciepłych ziemniaków nakładamy na talerze i na każdą z nich kładziemy spora porcję chrzanu.

Ocena: 5