Kurpiowska babka ziemniaczana: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kurpiowska babka ziemniaczana: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki poleca kurpiowską babkę ziemniaczaną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

– Może się nazywać: babka ziemniaczana, tołkaniczia, kugel, ale skoro dzisiaj gościmy na zielonych Kurpiach – to musi być rejbak. A na czym polega tajemnica jego smaku? Otóż na gatunku ziemniaków oraz intuicyjnym dobieraniu proporcji, jak w przypadku każdego dobrego kucharza – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.

 

Składniki

  • ziemniaki

  • jajka

  • cebula

  • mąka ziemniaczana

  • skrojone wędliny

  • plastry boczku

  • sól i pieprz

  • ulubione przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bierzemy stare ziemniaki dobrej odmiany, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

  • Nadmiar wody odsączamy, dodajemy zmieszane jajka, startą na drobno cebulę, mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wchłonęła pozostały krochmal, przyprawy i skrojone wędliny.

  • Na dno tortownicy możemy wyłożyć plastry wędzonego boczku.

  • Pieczemy w piekarniku dobrą godzinę w temperaturze 180 stopni, do zbrązowienia skórki.

  • Podajemy na ciepło, ale znakomity jest też odsmażony na patelni – do tego koniecznie kwaśna surówka: z kapusty albo ogórka małosolnego.

    Smacznego!

Ocena: 3,3