Kurpiowska babka ziemniaczana: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

2021-02-09
Kurpiowska babka ziemniaczana: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki poleca kurpiowską babkę ziemniaczaną.
średni
60 min
4

– Może się nazywać: babka ziemniaczana, tołkaniczia, kugel, ale skoro dzisiaj gościmy na zielonych Kurpiach – to musi być rejbak. A na czym polega tajemnica jego smaku? Otóż na gatunku ziemniaków oraz intuicyjnym dobieraniu proporcji, jak w przypadku każdego dobrego kucharza – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.

 

SKŁADNIKI

  • ziemniaki
  • jajka
  • cebula
  • mąka ziemniaczana
  • skrojone wędliny
  • plastry boczku
  • sól i pieprz
  • ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bierzemy stare ziemniaki dobrej odmiany, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
  • Nadmiar wody odsączamy, dodajemy zmieszane jajka, startą na drobno cebulę, mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wchłonęła pozostały krochmal, przyprawy i skrojone wędliny.
  • Na dno tortownicy możemy wyłożyć plastry wędzonego boczku.
  • Pieczemy w piekarniku dobrą godzinę w temperaturze 180 stopni, do zbrązowienia skórki.
  • Podajemy na ciepło, ale znakomity jest też odsmażony na patelni – do tego koniecznie kwaśna surówka: z kapusty albo ogórka małosolnego.

    Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?