Fioletowa zupa

2021-03-29
Fioletowa kartoflanka
Autor: Shutterstock Kartoflanka też może zachwycać kolorem, wystarczy sięgnąć po kolorowe ziemniaki.
łatwy
30 min
4

Popularna kartoflanka jest bardzo pożywna, łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna. Tym razem w wersji fioletowej, bo z ziemniakami o miąższu fioletowym.

SKŁADNIKI

  • 800 g fioletowych ziemniaków
  • 600 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać bulionem i gotować do miękkości.
  • Obraną cebulę drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzoną zupę blendować do czasu, aż jej konsystencja będzie jednolita. Na koniec dodać śmietanę i koperek.
  • Zupę można też podawać z grzankami.
  • Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby