Baba zaparzana

2021-03-29
Baba zaparzana
Autor: Shutterstock Ziemniaczana baba zaparzana skusi niejednego amatora swojskich smaków.
łatwy
120 min
4

Smaczna, pożywna, ale wymaga trochę pracy. Można ją wzbogacić resztkami gotowych mięs. Baby ziemniaczane są dobre zaraz po przyrządzeniu, ale jeszcze lepsze następnego dnia po odgrzaniu. No oczywiście najlepiej smakują z zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 20 g masła
  • cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, następnie dobrze odcisnąć, najlepiej przez czyste płótno.
  • Zagotować mleko i wrzącym zalać masę ziemniaczaną. Obrać cebulę, drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków.
  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec około godziny. Babę podawać gorącą, polaną śmietaną lub z sosem grzybowym.
  • Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby