Tapioka - co to jest? Jakie ma zastosowanie w kuchni?
Tapioka jest idealna dla osób na diecie czy z wrażliwym układem pokarmowym. Przez lata niedoceniana i pomijana w polskiej kuchni, dziś jest coraz chętniej odkrywana. Co ciekawe, dzięki temu, że nie ma smaku, można ją używać na wiele sposobów. Co warto wiedzieć o tapioce?
Tapioka to skrobia ekstrahowana z manioku, rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka wyrabiana jest w formie mąki lub przezroczystych kuleczek. Nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu i glutenu, za to jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Jest hipoalergiczna, dzięki czemu może ją jeść praktycznie każdy.
Tapioka w kuchni – z czym ją podawać?
Mąki z tapioki używa się do zagęszczania sosów i zup. Można z niej także przygotowywać naleśniki, Delikatne perełki z tapioki dostępne są w różnych rozmiarach, przydadzą się przy gotowaniu budyniu, pieczeniu ciasta, produkcji deserów czy jako element sałatki. Zwłaszcza alergicy powinni sięgać po doskonałą tapiokę.
Co ciekawe, coraz popularniejsze staje się dodawania perełek tapioki do herbaty. Dzięki temu powstaje modne bubble tea, które zostało nawet uhonorowane przez Google grą w przygotowanie tego napoju, czyli google doodle.
Pamiętajmy, aby przed gotowaniem tapioki dobrze ją namoczyć. Gotujemy ją zawsze w dużej ilości wody lub mleka (ewentualnie mieszance obu produktów) na małym ogniu, dopóki nie zmieni się w przezroczyste perełki.
Zobacz jak zrobić: Bubble tea z mlekiem i miodem
Zobacz też wideo i dowiedz się, czy herbata jest zdrowa