Domowy miodek cytrynowo-imbirowy na ból gardła i przeziębienie

Domowy miodek cytrynowo-imbirowy na ból gardła i przeziębienie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe sposoby na przeziębienie i ból gardła wykorzystują właściwości miodu, cytryny i imbiru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy miodek cytrynowo-imbirowy to dobry środek na ból gardła i przeziębienie dla dorosłych. Ze względu na zawartość miodu nie należy go podawać niemowlętom oraz małym dzieciom. Jest dość ostry w smaku i nie należy spożywać go na pusty żołądek. Najlepiej 1 łyżkę miodu dodać do ciepłej herbaty. Jeśli zmarzliście i czujecie się nie wyraźnie, możecie do ciepłej mieszaniny miodku cytrynowo-imbirowego dodać 1 łyżkę wódki lub dobrej nalewki i natychmiast położyć pod kołdrę. Takie remedium działa napotnie i ma sens tylko wtedy, gdy położycie się do łóżka, aby się wygrzać i wypocić przeziębienie. 

Składniki

  • 2-3 cytryny

  • 1 kawałek świeżego korzenia imbiru długości 2,5-3 cm

  • 1/2 do 1 szklanki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj cytrynę i pokrój w plasterki lub na cząstki, krojąc najpierw na ósemki, a potem każdą na 2 lub 3 części.

  • Przełóż pokrojone cytryny do czystego, suchego słoika.

  • Zetrzyj korzeń imbiru i dołóż do słoika.

  • Napełnij słoik miodem.

  • Zamknij słoik i odstaw na co najmniej 24 godziny.

  • Po 1 dobie można już syropu używać, przechowując go w lodówce. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Amarantus, Teff i Sorgo - przepisy na mniej znane kasze. SPRAWDŹ!

Ocena: 5