Domowe mleko jaglane: przepis jak zrobić napój jaglany

Domowe mleko jaglane: przepis jak zrobić napój jaglany

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z kaszy jaglanej możne przygotować pyszny napój w kolorze mleka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe mleko jaglane to zdrowy i pełnowartościowy napój. Kasza jaglana bogata jest w wiele składników odżywczych.  Wypróbuj przepis jak zrobić napój jaglany w domu. Oto zdrowie w zasięgu ręki!

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

  • 3 szklanki wody

  • 2 figi (lub daktyle, syrop klonowy, miód, czy ksylitol)

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, pozostawić na 3 minuty, następnie przecedzić i wypłukać, odsączyć.

  • Kaszę zalać 1,5 szklanki wody i ugotować do miękkości.

  • Kaszę przełożyć do kielicha blendera i zalać 3 szklankami wody.

  • Dodać szczyptę soli i coś słodkiego np namoczone figi, daktyle lub po prostu trochę syropu klonowego lub z agawy.

  • Miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania jednorodnej mieszaniny.

  • Przecedzić napój przez sitko wyłożone gazą. Zebrać gazę i wycisnąć resztki.

  • Przechowywać w lodówce do 3 dni, przed użyciem wstrząsnąć.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5