Granadilla - co to za owoc? Jak jeść owoce passiflory?
Domowe mleko jaglane: przepis jak zrobić napój jaglany

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Z kaszy jaglanej możne przygotować pyszny napój w kolorze mleka
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowe mleko jaglane to zdrowy i pełnowartościowy napój. Kasza jaglana bogata jest w wiele składników odżywczych. Wypróbuj przepis jak zrobić napój jaglany w domu. Oto zdrowie w zasięgu ręki!
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki wody
2 figi (lub daktyle, syrop klonowy, miód, czy ksylitol)
1 szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, pozostawić na 3 minuty, następnie przecedzić i wypłukać, odsączyć.
Kaszę zalać 1,5 szklanki wody i ugotować do miękkości.
Kaszę przełożyć do kielicha blendera i zalać 3 szklankami wody.
Dodać szczyptę soli i coś słodkiego np namoczone figi, daktyle lub po prostu trochę syropu klonowego lub z agawy.
Miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
Przecedzić napój przez sitko wyłożone gazą. Zebrać gazę i wycisnąć resztki.
Przechowywać w lodówce do 3 dni, przed użyciem wstrząsnąć.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska