Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Ziołowa zapiekanka z pieczarkami i amarantusem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekanka z pieczarkami i amarantusem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ziarna amarantusa - jednej z najzdrowszych roślin - doskonale nadają się do przyrządzania smakowitych i pożywnych dań. Wypróbuj nasz przepis na pikantną zapiekankę z pieczarkami i ziarnami szarłatu.
Składniki
200 g ziaren amarantusa
1,5 szklanki wody
1 liść laurowy
2 cebule
2 łyżki masła
30 dag pieczarek
3 jajka
100 ml słodkiej śmietany
100 ml mleka
tarty parmezan
2 łyżeczki tymianku i bazylii
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotuj ziarna amarantusa w wodzie z dodatkiem liścia laurowego (1 część ziaren na 3 części wody).
Posiekaj cebule i podsmaż. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś na małym ogniu ok. 5 minut. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Przełóż do żaroodpornego naczynia połowę ugotowanych ziaren. Wyłóż pieczarki z cebulą. Przykryj resztą ziaren.
Zmiksuj jajka, śmietanę i mleko. Sosem polej zapiekankę. Posyp parmezanem. Piecz w piekarniku ok. 30 minut.