Ziołowa zapiekanka z pieczarkami i amarantusem

Ziołowa zapiekanka z pieczarkami i amarantusem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z pieczarkami i amarantusem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziarna amarantusa - jednej z najzdrowszych roślin - doskonale nadają się do przyrządzania smakowitych i pożywnych dań. Wypróbuj nasz przepis na pikantną zapiekankę z pieczarkami i ziarnami szarłatu.

Składniki

  • 200 g ziaren amarantusa

  • 1,5 szklanki wody

  • 1 liść laurowy

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła

  • 30 dag pieczarek

  • 3 jajka

  • 100 ml słodkiej śmietany

  • 100 ml mleka

  • tarty parmezan

  • 2 łyżeczki tymianku i bazylii

  • sól, pieprz

  • oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ziarna amarantusa w wodzie z dodatkiem liścia laurowego (1 część ziaren na 3 części wody).

  • Posiekaj cebule i podsmaż. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś na małym ogniu ok. 5 minut. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.

  • Przełóż do żaroodpornego naczynia połowę ugotowanych ziaren. Wyłóż pieczarki z cebulą. Przykryj resztą ziaren.

  • Zmiksuj jajka, śmietanę i mleko. Sosem polej zapiekankę. Posyp parmezanem. Piecz w piekarniku ok. 30 minut.

Ocena: 0