Ziemniaczane mini pizze - szybkie danie z piekarnika

Ziemniaczane mini pizze - szybkie danie z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Plastry dużych ziemniaków idealnie nadają się do zapiekania z farszem imitującym nadzienie pizzy.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane mini pizze to idealne danie pozwalające wykorzystać resztki wędlin i sera. Nie tylko smakowite, ale też bardzo  łatwe i szybkie do przygotowania, w duchu zero waste. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wtedy danie przygotujemy nawet w czasie krótszym niż 30 minut.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków

  • 20 dkg wędliny w kawałku - dobrze, jeśli podeschła nam w lodówce

  • 15 dkg żółtego sera

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Lekko studzimy i kroimy na plasterki 8 mm - 1 cm.

  • Wędlinę (idealna będzie sucha krakowska lub żywiecka) i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  • Dodajemy czosnek, natkę, śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdy nakładamy porcję nadzienia. Możemy je posypać dodatkową porcją drobno startego sera.

  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu, są pyszne, aromatyczne, przechodzą smakiem nadzienia.

Do przygotowania tego dania doskonale nadają się ziemniaki z poprzedniego dnia, można sobie ugotować więcej na obiad, a następnego dnia wykorzystać właśnie tak. Co do farszu - takie ziemniaczane mini pizze doskonale smakują też z wędzoną rybą, a także nadzieniem jarskim - z cebuli, oliwek, np. suszonych pomidorów i sera. Liczba możliwych kombinacji zalezy tylko od waszej fantazji.

Ocena: 5