Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków

Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zapiekanka z surowych ziemniaków, pieczarek i cebuli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaczana zapiekanka ze smażonymi pieczarkami i cebulą to świetny przepis na weekend. Najbardziej czasochłonną częścią jest krojenie składników. Gdy to zrobisz, dostarczenie go na stół zajmie tylko około 30 minut.

Składniki

  • 6 łyżek masła

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 450-500 g pieczarek pokrojonych w plasterki

  • 2 cebule pokrojone w plasterki

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • 8 średnich ziemniaków z czerwoną skórką, obranych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 pęczki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

  • 1 szklanka tłustej śmietany 30-36%

  • ¼ szklanki parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Podgrzej 4 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużym ogniu.

  • Dodaj grzyby i smaż przez pięć minut, aż będą lekko brązowe i miękkie. Zdejmij z patelni i odstaw.

  • Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty na złoty kolor. Odstaw.

  • Osusz pokrojone w plastry ziemniaki ręcznikami papierowymi. Połóż połowę plasterków ziemniaków na dnie dużego naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Posyp solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę.

  • Na ziemniakach ułóż zrumienione pieczarki i cebulę.

  • Dodaj pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie posyp solą i pieprzem, a następnie obłóż kawałeczkami pozostałe masła.

  • Piecz przez 20 minut na najniższej półce w piekarniku. Po 20 minutach równomiernie polej ziemniaki śmietaną, posyp parmezanem i piecz jeszcze przez 10 minut.

  • Gdy ziemniaki są miękkie, gotowe!

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).