Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków

Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków
Autor: Shutterstock Sycąca zapiekanka z surowych ziemniaków, pieczarek i cebuli
łatwy
30 min
4

Ziemniaczana zapiekanka ze smażonymi pieczarkami i cebulą to świetny przepis na weekend. Najbardziej czasochłonną częścią jest krojenie składników. Gdy to zrobisz, dostarczenie go na stół zajmie tylko około 30 minut.

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450-500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 cebule pokrojone w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 8 średnich ziemniaków z czerwoną skórką, obranych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pęczki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 szklanka tłustej śmietany 30-36%
  • ¼ szklanki parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Podgrzej 4 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużym ogniu.
  • Dodaj grzyby i smaż przez pięć minut, aż będą lekko brązowe i miękkie. Zdejmij z patelni i odstaw.
  • Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty na złoty kolor. Odstaw.
  • Osusz pokrojone w plastry ziemniaki ręcznikami papierowymi. Połóż połowę plasterków ziemniaków na dnie dużego naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Posyp solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę.
  • Na ziemniakach ułóż zrumienione pieczarki i cebulę.
  • Dodaj pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie posyp solą i pieprzem, a następnie obłóż kawałeczkami pozostałe masła.
  • Piecz przez 20 minut na najniższej półce w piekarniku. Po 20 minutach równomiernie polej ziemniaki śmietaną, posyp parmezanem i piecz jeszcze przez 10 minut.
  • Gdy ziemniaki są miękkie, gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej