Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami idealne danie na kryzys - na brak pomysłu czy  pieniędzy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to proste, niedrogie i pyszne danie, które z łatwością przygotuje każdy.  Jednogarnkowe, z piekarnika - my to bardzo lubimy, a wy?

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 100 g sera żółtego

  • 250 ml śmietany 18%

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oliwy

  • 4 ząbki czosnku

  • 250 g pieczarek

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • masło do wysmarowania formy

  • sól ziołowa

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w plasterki.

  • Mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, aż mięso odparuje całą wodę i lekko zbrązowieje. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.

  • Pieczarki oczyścić pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do mięsa, wymieszać.

  • Śmietanę wymieszać z bulionem i jajkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą ziołową i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami składniki w kolejności: ziemniaki, mięso z pieczarkami, sos, ziemniaki mięso z pieczarkami, ziemniaki. Posypać startym serem.

  • Piekarnik ustawić na temp. 200°C. Zapiekankę wstawić bez przykrycia na dół piekarnika. Piec około 50-60 minut, aż do zrumienienia się sera.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3