Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

2022-04-28
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami idealne danie na kryzys - na brak pomysłu czy  pieniędzy
łatwy
30 min
4

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to proste, niedrogie i pyszne danie, które z łatwością przygotuje każdy.  Jednogarnkowe, z piekarnika - my to bardzo lubimy, a wy?

SKŁADNIKI

  • 700 g mięsa mielonego
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • masło do wysmarowania formy
  • sól ziołowa
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w plasterki.
  • Mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, aż mięso odparuje całą wodę i lekko zbrązowieje. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.
  • Pieczarki oczyścić pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do mięsa, wymieszać.
  • Śmietanę wymieszać z bulionem i jajkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą ziołową i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami składniki w kolejności: ziemniaki, mięso z pieczarkami, sos, ziemniaki mięso z pieczarkami, ziemniaki. Posypać startym serem.
  • Piekarnik ustawić na temp. 200°C. Zapiekankę wstawić bez przykrycia na dół piekarnika. Piec około 50-60 minut, aż do zrumienienia się sera.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!