Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie - pyszna i pożywna

Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie - pyszna i pożywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie to smaczne, pożywne i niskokaloryczne danie. Świetnie smakuje na ciepło, niezłe jest również na zimno. To znakomita porcja warzyw na co dzień.

Składniki

  • 3 marchewki

  • 3 korzenie pasternaku

  • 1 fenkuł

  • 6 ziemniaków

  • 3 łyżki serka śmietankowego

  • 1 łyżka mąki

  • 1 szklanka mleka

  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • 1 jajko

  • 1-2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę i pasternak obrać i pokroić w paski, zblanszować przez 5 minut we wrzątku, odcedzić i odstawić.

  • Fenkuł oczyścić, pokroić i również zblanszować we wrzątku, ale o połowę krócej - wystarczą 2-3 minuty. Odcedzić i wymieszać z marchwią i pasternakiem.

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na 7-8 minut do wrzątku.

  • Połowę serka śmietankowego rozpuścić w garnku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

  • Garnek zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać. Postawić znów na ogniu i mieszając gotować, aż zgęstnieje.

  • Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.

  • Przestygnięty sos zaprawić jajkiem.

  • Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem i wyłożyć na spód marchewkę z pasternakiem i fenkułem.

  • Warzywa zalać sosem, a następnie wyłożyć na nie warstwę ziemniaków. Na koniec posypać parmezanem i wyłożyć na wierzch resztę serka śmietankowego.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 min.

Ocena: 0