Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie - pyszna i pożywna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie to smaczne, pożywne i niskokaloryczne danie. Świetnie smakuje na ciepło, niezłe jest również na zimno. To znakomita porcja warzyw na co dzień.
Składniki
3 marchewki
3 korzenie pasternaku
1 fenkuł
6 ziemniaków
3 łyżki serka śmietankowego
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
1 jajko
1-2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie krok po kroku:
Marchewkę i pasternak obrać i pokroić w paski, zblanszować przez 5 minut we wrzątku, odcedzić i odstawić.
Fenkuł oczyścić, pokroić i również zblanszować we wrzątku, ale o połowę krócej - wystarczą 2-3 minuty. Odcedzić i wymieszać z marchwią i pasternakiem.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na 7-8 minut do wrzątku.
Połowę serka śmietankowego rozpuścić w garnku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Garnek zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać. Postawić znów na ogniu i mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
Przestygnięty sos zaprawić jajkiem.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem i wyłożyć na spód marchewkę z pasternakiem i fenkułem.
Warzywa zalać sosem, a następnie wyłożyć na nie warstwę ziemniaków. Na koniec posypać parmezanem i wyłożyć na wierzch resztę serka śmietankowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 min.