Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie - pyszna i pożywna

2021-03-29
zapiekanka z warzyw gotowanych.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Zapiekanka z warzyw gotowanych w lekkim sosie to smaczne, pożywne i niskokaloryczne danie. Świetnie smakuje na ciepło, niezłe jest również na zimno. To znakomita porcja warzyw na co dzień.

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pasternaku
  • 1 fenkuł
  • 6 ziemniaków
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i pasternak obrać i pokroić w paski, zblanszować przez 5 minut we wrzątku, odcedzić i odstawić.
  • Fenkuł oczyścić, pokroić i również zblanszować we wrzątku, ale o połowę krócej - wystarczą 2-3 minuty. Odcedzić i wymieszać z marchwią i pasternakiem.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na 7-8 minut do wrzątku.
  • Połowę serka śmietankowego rozpuścić w garnku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Garnek zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać. Postawić znów na ogniu i mieszając gotować, aż zgęstnieje.
  • Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
  • Przestygnięty sos zaprawić jajkiem.
  • Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem i wyłożyć na spód marchewkę z pasternakiem i fenkułem.
  • Warzywa zalać sosem, a następnie wyłożyć na nie warstwę ziemniaków. Na koniec posypać parmezanem i wyłożyć na wierzch resztę serka śmietankowego.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 min.