Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy

Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny, treściwy i pełnowartościowy posiłek dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczyste mięso, odżywcze kasze i pyszne, pełne witamin pieczone warzywa korzeniowe. A to wszystko w jednej niewielkiej blaszce pachnącej tymiankem. Polecamy zapiekankę z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kasz.

Składniki

  • 1 kg buraków

  • 1 duża marchewka

  • 1 zielona papryka

  • 400 g dyni

  • olej

  • 400 g mielonej wołowiny

  • 1 cebula

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 4 ząbki czosnku

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

  • kilka gałązek tymianku

  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki i marchewkę obrać i pokroić. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę.

  • Blaszkę posmarować olejem i przełożyć na nią warzywa. Piec godzinę w 180 st. C.

  • Dynię pokroić, usunąć z niej pestki, wstawić na 20 min do piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

  • Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie.

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i pomidory, przyprawić.

  • Pod koniec smażenia dodać ugotowane wcześniej kasze i wymieszać..

  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wykładać do niego warstwami mięso z kasza i warzywa.

  • Na wierzchu położyć tymianek, naczynie przykryć i piec jeszcze 20 min, w połowie czasu zdjąć pokrywkę.

  • Danie podawać posypane posiekaną natką.

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5