Domowa zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi

Domowa zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z kopytkami to świetny sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowity sposób na wykorzystanie kopytek. Zapieczone pod pysznym sosem i przyprawione pomidorami smakują obłędnie. Danie możesz również przygotować z gotowych klusek.

Składniki

  • 500 g gotowych kopytek

  • 1 małe opakowanie pomidorków cherry

  • 150 g sera żółtego

  • 1 cebula

  • 2 małe opakowanie śmietany 18%

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżeczka mąki

  • świeży lub suszony tymianek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę i cały czas mieszając dodać do niej śmietanę i bulion. Chwilkę podgrzewać, po czym dodać 2/3 startego sera, wymieszać i doprawić.

  • Kopytka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i posypać serem. Wstawić do piekarnika na 15 minut (200 st.C.).

  • Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidorki, przesmażyć. Powstałym sosem polać upieczoną zapiekankę, całość posypać tymiankiem.

  •  

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

pyszne zapiekanki! sprawdź TU>>>

Ocena: 5