Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym

2021-03-29
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka idealnie nadaje się do zapiekanek, np. z mięsem mielonym 
łatwy
40 min
4

Podrzucamy pomysł na zapiekankę z dynią i mięsem mielonym polaną sosem pomidorowym. Łatwą i smaczną zapiekankę dyniową przyrządzisz w niecałe 40 minut. Dodaj dużo żółtego sera, aby apetycznie się ciągnął po nabraniu na widelec. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 30 dag pomidorów
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek na 2 minuty i odcedzamy.
  • Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
  • Cebulę obieramy, siekamy i dusimy na 1 łyżce masła. Dodajemy pomidory, a gdy zaczną mięknąć wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania gęstego sosu.
  • Na patelni podsmażamy mięso mielone dodając sól i pieprz.
  • W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy na dnie dynię. Na niej równą warstwą rozkładamy mięso i całość zalewamy sosem z pomidorów.
  • Zapiekankę wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C. Po 15 minutach pieczenia posypujemy potrawę żółtym serem i dalej zapiekamy, aż skórka będzie złota i chrupiąca.