Zapiekanka z czerstwego chleba - sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa

Zapiekanka z czerstwego chleba - sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z czerstwego chleba - danie w duchu zero waste

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z czerstwego chleba to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa, a także resztek wędlin i warzyw. Można zamienić paprykę na inne warzywa, szynkę na kiełbasę - uzyskując inny smak zapiekanki.

Składniki

  • ok. 250 g czerstwego pieczywa pokrojonego w kostkę

  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę

  • ½ żółtej (lub każdej innej) papryki pokrojonej kostkę

  • 250 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

  • 250 g startego sera - np. mieszanki goudy i mozzarelli

  • 8 dużych jajek

  • 500 ml dowolnego mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka suszonej papryki

  • 1 łyżeczka musztardy - np. chrzanowej lub Dijon

  • szczypta pieprzu

  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Natłuszczamy brytfannę, w której będziemy piec.

  • Na dnie naczynia układamy chleb, warzywa i równomiernie rozkładamy ser.

  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, paprykę, musztardę, pieprz, mleko.

  • Wylewamy mieszankę jajeczną na zapiekankę, tak aby w miarę równomiernie pokryła zawartość naczynia.

  • Przykrywamy wszystko folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin lub na dłużej.

  • Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190ºC.

  • Przez pierwsze 30 minut pieczemy zapiekankę bez folii. Na ostatnie 20-30 minut przykrywamy folią aluminiową.

  • Po upieczeniu wyjmujemy i po 5 minutach porcjujemy.

  • Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9