Zapiekanka z czerstwego chleba - sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa

2021-03-29
Zapiekanka z czerstwego chleba - sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa
Autor: Shutterstock Zapiekanka z czerstwego chleba - danie w duchu zero waste
łatwy
40 min
4

Zapiekanka z czerstwego chleba to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa, a także resztek wędlin i warzyw. Można zamienić paprykę na inne warzywa, szynkę na kiełbasę - uzyskując inny smak zapiekanki.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • ok. 250 g czerstwego pieczywa pokrojonego w kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • ½ żółtej (lub każdej innej) papryki pokrojonej kostkę
  • 250 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • 250 g startego sera - np. mieszanki goudy i mozzarelli
  • 8 dużych jajek
  • 500 ml dowolnego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy - np. chrzanowej lub Dijon
  • szczypta pieprzu
  • szczypiorek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natłuszczamy brytfannę, w której będziemy piec.
  • Na dnie naczynia układamy chleb, warzywa i równomiernie rozkładamy ser.
  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, paprykę, musztardę, pieprz, mleko.
  • Wylewamy mieszankę jajeczną na zapiekankę, tak aby w miarę równomiernie pokryła zawartość naczynia.
  • Przykrywamy wszystko folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin lub na dłużej.
  • Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190ºC.
  • Przez pierwsze 30 minut pieczemy zapiekankę bez folii. Na ostatnie 20-30 minut przykrywamy folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjmujemy i po 5 minutach porcjujemy.
  • Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.