Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym

Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cebule nadziewane mięsem i zapiekane - doskonałe i niedrogie danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane cebule nadziewane mięsem mielonym to super łatwe do przygotowania, niedrogie danie obiadowe.  Super danie, które uda się każdemu!

Składniki

  • 8 cebul

  • 250 g mielonego mięsa

  • 3 łyżki  tartej bułki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • szklanka rosołu

  • 2 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane cebule włożyć do lekko  osolonego wrzątku, gotować 6-8 minut, wyjąc łyżką cedzakową.

  • Przelać zimną wodą i delikatnie wyjąć środki.

  • Wydrążony miąższ posiekać, połączyć z mięsem, chwilę smażyć na maśle, wymieszać z łyżką bułki  tartej, solą i pieprzem i 2-3 łyżkami rosołu i surowym jajkiem.

  • Farszem napełnić cebule nadziane ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym półmisku. Skropić rosołem posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać ok 30 minut.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3