Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową

2021-03-29
Zapiekanka warzywna z masa kalafiorowo-gruszkową
Autor: Shutterstock Wegetariańska zapiekanka z masą kalafiorowo-gruszkową ma oryginalny smak.
łatwy
45 min
4

Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową to ciekawa propozycja nie tylko dal osób, które nie jedzą mięsa. Oryginalny smak zapiekanki z pewnością docenią również mięsożercy otwarci na nowe, ciekawe pomysły kulinarne i oryginalne smakowe połączenia.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 3 twarde gruszki
  • 4 jaja
  • 2 czerwone papryki
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule białe
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora, gruszki, pieczarki i paprykę umyć i osuszyć. Kalafiora podzielić na różyczki, gruszki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać.
  • Zagotować wodę w garnku, osolić i wrzucić kalafiora, a po ok. 5 minutach gruszki i gotować razem, aż będą miękkie. Następnie odcedzić i ostudzić.
  • Wystudzone składniki zblendować, a następnie wyrobić na masę z jajkami, tartą bułką i przyprawami. Masa powinna być gęsta.
  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę masy kalafiorowej, na to paprykę, pieczarki i cebulę i resztę masy.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Podawać posypaną natką pietruszki.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?