Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową

Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegetariańska zapiekanka z masą kalafiorowo-gruszkową ma oryginalny smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wegetariańska zapiekanka warzywna z masą kalafiorowo-gruszkową to ciekawa propozycja nie tylko dal osób, które nie jedzą mięsa. Oryginalny smak zapiekanki z pewnością docenią również mięsożercy otwarci na nowe, ciekawe pomysły kulinarne i oryginalne smakowe połączenia.

Składniki

  • 1 kalafior

  • 3 twarde gruszki

  • 4 jaja

  • 2 czerwone papryki

  • 10 pieczarek

  • 2 cebule białe

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki bułki tartej

  • gałka muszkatołowa

  • biały pieprz

  • sól

  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora, gruszki, pieczarki i paprykę umyć i osuszyć. Kalafiora podzielić na różyczki, gruszki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać.

  • Zagotować wodę w garnku, osolić i wrzucić kalafiora, a po ok. 5 minutach gruszki i gotować razem, aż będą miękkie. Następnie odcedzić i ostudzić.

  • Wystudzone składniki zblendować, a następnie wyrobić na masę z jajkami, tartą bułką i przyprawami. Masa powinna być gęsta.

  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę masy kalafiorowej, na to paprykę, pieczarki i cebulę i resztę masy.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Podawać posypaną natką pietruszki.

Ocena: 0