Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze

Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem: łatwy obiad za grosze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i papryczką chili (jeśli lubicie)

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa pieczona z ziemniakami i czosnkiem to prosty posiłek, który w pełni satysfakcjonuje i fantastycznie smakuje. Ta pychota prosto z piekarnika będzie Cię kosztować grosze!

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • sól pieprz

  • olej

  • 1 papryczka chili, drobno posiekana, opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy ziemniaki i kroimy na kawałki, np. na ósemki. Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie odcedzamy.

  • Czyścimy wątróbkę drobiową i krótko smażymy na patelni na dużym ogniu. Do zrumienienia z każdej strony.

  • Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki, na nich układamy kawałki wątroby.

  • Majeranek, oregano, paprykę i zmiażdżony czosnek mieszamy w 50 ml oleju. Następnie wylewamy tę mieszankę na ziemniaki z wątróbką.

  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. W połowie pieczenia mieszamy zawartość naczynia.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).