Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad

Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty: łatwy przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to jest to! Uwielbiamy takie szybkie, łatwe i smaczne przepisy, które nie wymagają stania przy kuchni i nie pozostawiają po sobie mnóstwa brudnych naczyń. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia i upiecz. Oto łatwy przepis na obfity obiad!

Składniki

  • 1 kg białej kapusty, poszatkowanej

  • 700 g mięsa mielonego

  • 1/2 szklanki gotowanego ryżu

  • 1 duża cebula

  • 1 duża marchewka

  • 3-4 małe pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)

  • 4 łyżki śmietany

  • 20-30 g masła (opcjonalnie)

  • przyprawy ziołowe, sól, pieprz do smaku

  • 100 g startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zetrzyj cebulę i marchewkę na tarce. Lub rozdrobnij w blenderze.

  • Do startych warzyw dodaj sól, przyprawy ziołowe (oregano, tymianek, majeranek lub cząber) i śmietanę.

  • Do warzyw dodaj mięso mielone. Dobrze wymieszaj.

  • Kapustę posiekaj drobno. Posyp solą i dobrze wymieszaj rękami, wygniatając kapustę.

  • W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem, układaj warstwami kapustę i mięso. Kapustę podziel na trzy równe części, a mięso na dwie. Pierwszą warstwą powinna być kapusta. Następnie mięso, znowu kapusta, mięso i ostatnia warstwa to także kapusta.

  • Pokrój pomidory na plasterki i ułóż je na powierzchni kapusty. Połóż na wierzchu łyżkę kwaśnej śmietany.

  • Jeśli przygotowujesz danie z „bardziej suchym” mięsem, np. drobiowym, możesz dodać na wierzch małe kawałki pokrojonego w kosteczkę masła.

  • Posyp tartym serem.

  • Przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury do 200°C.

  • Piecz 30-40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę (folię) i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut do zrumienienia.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).