Szpinak zapiekany z beszamelem i serem: łatwy przepis na pyszną jarzynkę

Szpinak zapiekany z beszamelem i serem: łatwy przepis na pyszną jarzynkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny szpinak zapiekany w sosie beszamelowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szpinak zapiekany z beszamelem i serem to wypróbowany przepis smakołyk. Ciągnący się ser, aromatyczna i wilgotna zapiekanka szpinakowa - to ideał. Przygotowanie jest proste, a wszystkie składniki łatwo dostępne. 

Składniki

  • 3 łyżki masła

  • 1 duża cebula, drobno pokrojona w kostkę

  • 1 ząbek czosnku, posiekany

  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej

  • 2 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 280 g szpinaku, świeżego lub mrożonego

  • 1/2 szklanki parmezanu, startego

  • 1/2 filiżanki żółtego sera, startego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.

  • Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż 3–5 minut, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek, a następnie smaż 1 dodatkową minutę.

  • Dodaj mąkę, smaż, ciągle mieszając przez 1 minutę.

  • Dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a następnie mieszaj, aż uzyskania gęstego kremu.

  • Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

  • Szpinak umieść na sicie. Świeży przelej wrzątkiem. Mrożony pozostaw do rozmrożenia. W obu przypadkach odciśnij nadmiar wody.

  • Dodaj szpinak i parmezan do sosu. Zamieszaj, podgrzewaj do chwili, gdy ser się rozpuści. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

  • Przełóż do przygotowanego naczynia do pieczenia i posyp tartym serem żółtym. Piecz przez 28–30 minut lub do momentu, aż ser stopi się i zrumieni.

Jak z delikatnego szpinaku zrobić sycące i  smakowite danie? Szpinak i sos beszamelowy to udana para, a jeśli jeszcze dodamy do nich ser to otrzymamy zapiekankę nie tylko smakowitą, ale i  wystarczająco kaloryczną, by mogła stanowić samodzielne danie. Szpinak zapiekany z beszamelem i serem to doskonałe i niedrogie danie, łatwe do przygotowania.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2