Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!

Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwe do przygotowania ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to danie, którym naje się cała rodzina

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to super prosty obiad, o wiele efektowniej prezentujący się i ciekawiej smakujący niż mielone z ziemniakami, wymagający też zdecydowanie mniej stania przy kuchni. To także danie mniej kaloryczne, bo unikamy smażenia. Prosto, efektownie - tak jak lubimy!

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • 2 łyżki majonezu

  • koperek

  • 20 dag wędzonego boczku

  • oregano

  • domowa vegeta

  • przyprawa do ziemniaków

  • przyprawa chili

  • 3 ząbki czosnku

  • Kulki mięsne:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 mała cebula

  • ½ bułki pszennej

  • 1 jajko

  • 2 łyżki zimnej wody

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w ósemki.

  • Boczek pokroić w kostkę.

  • Do ziemniaków dodać 2 łyżki majonezu, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, vegetę, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojony boczek.

  • Ziemniaki z dodatkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Mięso mielone wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, cebulą startą na tarce o drobnych oczkach i przyprawami na jednolitą masę, jak na kotlety mielone.

  • Z mięsa, dłońmi zwilżonymi zimną wodą, toczyć niewielkie kulki. Nie oprószać bułką tartą.

  • Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.

  • Piec całość 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 150 stopni C.

Ocena: 3,4