Ratatuja zapiekana: przepis na warzywną zapiekankę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ratatuja zapiekana to przepis na warzywną zapiekankę w stylu śródziemnomorskim. Jak mówią rodowici mieszkańcy francuskiej Prowansji, nie ma dobrej ratatuji bez skórki pomarańczowej. Niewielki kawałek świeżej, pozbawionej białego albedo, skórki lub suszonej zmienia smak pomidorowego sosu, wznosząc go na wyżyny sztuki kulinarnej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 3 małe cukinie
- 4 duże pomidory
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 500 ml przecieru pomidorowego typu passata
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana, cukinie i pomidory pokroić na plastry tej samej grubości około 0,5 cm. Oprószyć ziołami prowansalskimi.
- Rozgrzać w rondlu 4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać przecier pomidorowy i 1 łyżeczkę cukru, smażyć 2-4 minuty.
- Dodać pół szklanki wody, natkę pietruszki i skórkę z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem.
- Na dno naczynia do zapiekania wylać nieco sosu pomidorowego.
- Układać plastry warzyw pionowo i naprzemiennie.
- Zalać pozostałym sosem pomidorowym. Warzywa skropić oliwą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego od 200°C, piec przez 35-45 minut.