Przepyszna zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego: łatwy przepis na pychotę [GALERIA ZDJĘĆ]

Przepyszna zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego: łatwy przepis na pychotę [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszna zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. Przygotowanie jest łatwe, resztę zrobi za Was piekarnik. Obłędnie smaczna zapiekanka z tanich składników warta jest Waszej uwagi!

Składniki

  • 4-6 dużych ziemniaków, około 750 g

  • 3 jajka

  • 100 g żółtego sera, startego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub innej ulubionej przyprawy do mięsa

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Wiórki ziemniaczane wymieszać z tartym serem, rozmąconymi jajkami i odrobiną soli. Podzielić na dwie równe części. 

  • Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Dodaję trochę czosnku granulowanego i soli, ale możesz przyprawić mięso w dowolny sposób.

  • W naczyniu do zapiekania ułożyć 1 część masy ziemniaczanej. Rozłożyć równą warstwą.

  • Na warstwie ziemniaków ułożyć warstwę mielonego mięsa.

  • Na mięsie ułożyć warstwę ziemniaczaną. Wierzch wyrównać i posmarować majonezem.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 40-50 minut w 200°C. 

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).