Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego

2020-10-06
Penne zapiekane z cukinią
Autor: mat. pras. Violife Smakowity makaron penne zapieczony z cukinią i roślinnym zamiennikiem sera żółtego
łatwy
20 min
4

Roślinne zamienniki produktów nabiałowych to nowe możliwości gotowania wegańskich wersji znanych i lubianych potraw. Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego jest pyszne i w niczym nie ustępuje oryginałowi. Wypróbujcie!

SKŁADNIKI

  • 400 g Violife Original Flavour blok, do kupienia w sieci sklepów Biedronka
  • 500 g makaronu penne
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cukinie, pokrojone w plastry
  • 80 g małych pomidorków, przekrojonych
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podduś cukinię, cebulę i czosnek na odrobinie oliwy aż zmiękną.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie: makaron, 200 g Violife Original (starty), mleczko kokosowe, pomidorki oraz cukinię, czosnek i cebulę z patelni. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
  • Natłuść formę do pieczenia i przełóż zawartość miski. Na wierzchu posyp resztą startego Violife Original. Piecz w piekarniku 10-15 minut. Smacznego!