Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego

Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego

Autor Zdjęcia: mat. pras. Violife

Smakowity makaron penne zapieczony z cukinią i roślinnym zamiennikiem sera żółtego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roślinne zamienniki produktów nabiałowych to nowe możliwości gotowania wegańskich wersji znanych i lubianych potraw. Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego jest pyszne i w niczym nie ustępuje oryginałowi. Wypróbujcie!

Składniki

  • 400 g Violife Original Flavour blok, do kupienia w sieci sklepów Biedronka

  • 500 g makaronu penne

  • 100 g mleczka kokosowego

  • 300 g passaty pomidorowej

  • 1 cebula, pokrojona

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 2 cukinie, pokrojone w plastry

  • 80 g małych pomidorków, przekrojonych

  • oliwa z oliwek

  • oregano

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podduś cukinię, cebulę i czosnek na odrobinie oliwy aż zmiękną.

  • Nagrzej piekarnik do 180°C.

  • W dużej misce wymieszaj dokładnie: makaron, 200 g Violife Original (starty), mleczko kokosowe, pomidorki oraz cukinię, czosnek i cebulę z patelni. Dopraw oregano, solą i pieprzem.

  • Natłuść formę do pieczenia i przełóż zawartość miski. Na wierzchu posyp resztą startego Violife Original. Piecz w piekarniku 10-15 minut. Smacznego!

Ocena: 5