Pałki kurczaka pieczone z kaszą gryczaną: tanie i pyszne danie jednogarnkowe

Pałki kurczaka pieczone z kaszą gryczaną: tanie i pyszne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W jednej brytfannie pałki kurczaka i kasza gryczana

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pałki kurczaka pieczone z kaszą gryczaną to sprytny pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Nawet, gdy chcemy lub musimy oszczędzać, zawsze liczy się smak. A to jest po prostu pyszne danie. Zachęcamy do wypróbowania łatwego przepis na jednogarnkowe danie pełne smaku i charakteru!

Składniki

  • 1,5 kg do 2 kg pałek kurczaka, czyli podudzi, dolnej części nogi

  • 2 szklanki suchej kaszy gryczanej palonej

  • 2 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 200 g śmietany

  • 50 g sera żółtego startego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 szklanki wrzątku

  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka wytrzeć do sucha, oprószyć przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić.

  • Naczynie do zapiekania o wymiarach 36x24 cm posmarować olejem.

  • Na dno naczynia wysypać suchą kaszę. Rozłożyć ją równą warstwą.

  • Na kaszy rozłożyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć. 

  • Na tym ułożyć przyprawione pałki kurczaka.

  • Wlać do naczynia 2 szklanki wrzątku wymieszane z koncentratem pomidorowym. 

  • Wierzch pałek przykryć mieszaniną śmietany i tartego sera. 

  • Naczynie wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę lub do chwili, gdy wierzch dania ładnie się zrumieni. 

Dlaczego warto piec pałki kurczaka?

Popularne pałki, czyli podudzia kurczaka, dolna część nogi są stosunkowo tanie. Jednak wielcy kucharze cenią je przede wszystkim za smak. Ta część nogi zawiera 2 kości ze szpikiem, z których pod wpływem ciepła uwalnia się wyjątkowo mięsny smak. Dlatego prawdziwy smakosz zawsze sięga po tę część nóżki kurczaka. 

Bądź sprytna, bądź zaradny

Pieczenie w jednym garnku to oszczędność czasu i energii. Nie musisz stać przy kuchni. Wszystko pakujesz do jednej brytfanny, a resztę robi za ciebie piekarnik. Pamiętajmy, że rozgrzanie piekarnik do odpowiedniej temperatury też kosztuje. Dlatego warto za jednym zamachem upiec 2 pieczenie na 1 ogniu: mięso i kaszę, która dojdzie pod mięsem i będzie pełna smaku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8