Oszczędna zapiekanka z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków

Oszczędna zapiekanka z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczna, pożywna i pyszna zapiekanka z ziemniaków i kapusty duszonej z boczkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędna zapiekanka z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków najlepiej sprawdzi się w zimne dni. To pożywne danie krzepi jak żadne inne. Soki i aromaty się mieszają dając istną mieszankę wybuchową smaku, który zabierze was do raju smakoszy. 

Składniki

  • 200-300 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostki 1/4 cala

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę

  • 1 mała cebula, posiekana drobno

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry

  • 50 g masła, zimnego

  • 2 łyżki startego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posmaruj naczynie żaroodporne (np. brytfannę) olejem. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

  • W szerokim rondlu usmaż boczek. Chrupkie skwarki boczku wyjmij i zachowaj, przydadzą się później. Tłuszcz pozostaw w rondlu.

  • Do tłuszczu ze smażenia boczku dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.

  • Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, jabłko, bulion, cukier i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie, zajmie to około 15 minut.

  • W międzyczasie ugotuj plastry ziemniaków we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, zajmie to około 10-12 minut. Odcedź.

  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: ziemniaki, bekon, kapusta kiszona, ziemniaki, bekon, kapusta kiszona i wreszcie ziemniaki. Wierzch posyp startym na tarce zimnym masłem i posyp serem.

  • Piecz przez około 45 minut, bez przykrycia, aż wierzch lekko się zrumieni. 

  • Podawaj póki gorące. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7