Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami to obfite i pyszne danie uwielbiane przez moją rodzinę. Czasem przygotowuję taką zapiekankę z wyprzedzeniem. Po powrocie z pracy wstawiam do piekarnika i po 30 minutach gotowe. Ten łatwy przepis przydał się mnie, przyda się również Wam. I bardzo ułatwi codzienne gotowanie!
Składniki
500 g suchego makaronu, krótkie formy, dowolny kształt
2 kostki bulionu drobiowego
2 łyżki masła
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki mąki
500 ml mleka
200 g startego sera mozzarella lub innego topliwego sera
200-300 g mrożonych różyczek brokułów
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, w sumie około 300 g ryby
1/2 szklanki tartej bułki
1/4 szklanki startego sera twardego np. parmezanu
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie krok po kroku:
Makaron ugotować w bulionie drobiowym. Będzie smaczniejszy. Gotować o 1 minutę krócej, niż podaje do producent na opakowaniu makaronu.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut.
Dodać mąkę i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać mleko i mieszając intensywnie doprowadzić do wrzenia.
Dodać starty ser i mieszać do rozpuszczenia.
Gdy ser się rozpuści dodać zamrożone różyczki brokułu oraz kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy. Wreszcie dodać odcedzony makaron i wymieszać.
Makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Tartą bułkę wymieszać z tartym serem i przestudzonym masłem topionym. Powstanie rodzaj kruszonki, którą posypać zapiekankę.
Zapiekankę wstawić na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 20-30 minut.
Podawać po lekkim przestudzeniu.