Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie

Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami to obfite i pyszne danie uwielbiane przez moją rodzinę. Czasem przygotowuję taką zapiekankę z wyprzedzeniem. Po powrocie z pracy wstawiam do piekarnika i po 30 minutach gotowe. Ten łatwy przepis przydał się mnie, przyda się również Wam. I bardzo ułatwi codzienne gotowanie!

Składniki

  • 500 g suchego makaronu, krótkie formy, dowolny kształt

  • 2 kostki bulionu drobiowego

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 2 łyżki mąki

  • 500 ml mleka

  • 200 g startego sera mozzarella lub innego topliwego sera

  • 200-300 g mrożonych różyczek brokułów

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, w sumie około 300 g ryby

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 1/4 szklanki startego sera twardego np. parmezanu

  • 2 łyżki stopionego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w bulionie drobiowym. Będzie smaczniejszy. Gotować o 1 minutę krócej, niż podaje do producent na opakowaniu makaronu. 

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia cebuli, czyli około 4 minut. 

  • Dodać mąkę i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać mleko i mieszając intensywnie doprowadzić do wrzenia. 

  • Dodać starty ser i mieszać do rozpuszczenia. 

  • Gdy ser się rozpuści dodać zamrożone różyczki brokułu oraz kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy. Wreszcie dodać odcedzony makaron i wymieszać. 

  • Makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

  • Tartą bułkę wymieszać z tartym serem i przestudzonym masłem topionym. Powstanie rodzaj kruszonki, którą posypać zapiekankę.

  • Zapiekankę wstawić na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 20-30 minut. 

  • Podawać po lekkim przestudzeniu. 

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).