Lazania z naleśników z sosem bolońskim - sprytny sposób na lazanię bez makaronu

Lazania z naleśników z sosem bolońskim - sprytny sposób na lazanię bez makaronu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki to świetna baza do słodkich i wytrawnych zapiekanek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz chęć na lazanię, ale brakuje ci podstawowego składnika - makaronu do lazanii? Nic straconego, pyszną lazanię i tak możesz przygotować bez wychodzenia z domu. Zamiast makaronu użyj samodzielnie usmażonych naleśników. Taka lazania z naleśników z sosem bolońskim świetnie smakuje i niewiele kosztuje .

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 4 jajka

  • spora szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  • tłuszcz do smażenia

  •  

  • Nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • olej

  • sól i pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • 150 ostrego żółtego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta zmiksować i usmażyć 6 naleśników o średnicy takiej, jak tortownica.

  • Mięso podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę i zredukować nadmiar płynu.

  • Tortownicę wysmarować tłuszczem i układać w niej naprzemiennie naleśnik, farsz i warstwę startego sera. Zapiekać pół godziny w temperaturze 180 st C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3