Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem

Kugel z sosem balsamico - amerykański przepis na kugel z kaszy z jabłkowo-balsamicznym sosem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kugel z sosem balsamico to pyszna wytrawna zapiekanka z owocowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kugel to rodzaj zapiekanki. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wciąż oznacza zapiekankę z tartych ziemniaków z cebulą. W kuchni polskiej do ziemniaków dodaje się mięso, np. wołowe. Spotyka się też kugle przyrządzane na bazie makaronu. My przedstawiamy przepis na bazie kaszy – podpatrzony w USA.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 2,5 szklanki wody

  • łyżeczka soli

  • 3 duże jajka

  • 3 posiekane szalotki

  • olej do smażenia

  • szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca

  •  

  • Sos:

  • 340 g koncentratu jabłkowego (bez cukru)

  • 1,5 szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę dokładnie przepłucz na sitku, wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj sól i zagotuj. Po zagotowaniu przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

  • Orzechy nerkowca podpraż na lekkim ogniu, aż się przyrumienią – przez ok. 4 minuty, często potrząsając patelnią.

  • Jajka lekko ubij. Dodaj do ugotowanej kaszy. Dorzuć posiekane szalotki oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj.

  • Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

  • Przełóż masę do naczynia i wyrównaj powierzchnię. Piecz 35 –40 minut. Potrawa z wierzchu ma być przyrumieniona i chrupka.

  • W rondelku lub na patelni wymieszaj koncentrat jabłkowy i ocet. Postaw na ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 30-35 minut, aż objętość płynu zmniejszy się  o połowę. Zdejmij z ognia.

  • Upieczony kugel podziel na porcje. Rozłóż na talerze. Polej sosem

  • Danie może podawane również na zimno. Sos jabłkowo-balsamiczny można przechowywać w lodówce ponad tydzień (w pojemniku pod przykryciem).

  • Przed podaniem warto go podgrzać – nie będzie zbyt gęsty.    

Ocena: 5