Hamburgerowa zapiekanka: łatwy przepis z mielonym mięsem

Hamburgerowa zapiekanka: łatwy przepis z mielonym mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Można wszystkie składniki wymieszać lub układać warstwami naprzemiennie: makaron, pomidorowy sos i tarty ser. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hamburgerowa zapiekanka to łatwy przepis na udany obiad dla całej rodziny. Taką zapiekankę można przygotować dzień wcześniej i zapiec następnego dnia. Można również zamrozić jeszcze przed pieczeniem i przechowywać do 3 miesięcy. 

Składniki

  • 450-500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • sól dla smaku

  • pieprz do smaku

  • 2 ząbki posiekanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/2 łyżeczki papryki

  • 800 ml przecieru pomidorowego lub po połowie przecieru i krojonych pomidorów z puszki

  • 500 g makaronu typu muszelki, kolanka lub kokardki

  • 1 szklanka startych serów cheddar i mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej niż podano w instrukcji na opakowaniu. 

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, dusić do zeszklenia.

  • Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w kawałki. 

  • Dodać wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Dusić 20 minut. 

  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Przełożyć do niego ugotowany i odcedzony makaron, sos oraz pół szklanki startego sera. Wymieszać. 

  • Naczynie okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdjąć folię i posypać pozostałym serem. Zapiekać do chwili, gdy ser się rozpuści. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Sposoby na zapiekankę! CZYTAJ>>>

Ocena: 3,5