Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 18 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Grecka patelnia to nic innego jak warzywna zapiekanka na bazie ziemniaków, papryki i oliwek z serem feta. Pomysł na szybki, bezmięsny obiad, prosty, kolorowy, aromatyczny i sycący. Daj się uwieść
Składniki
1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
ząbek czosnku
1 cebula
sól ziołowa
4 gałązki tymianku
5 dag czarnych oliwek
20 dag sera owczego (np. greckiej fety)
1 papryczka chili
zioła do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć 15 minut na rozgrzanym na patelni oleju, mieszając kilkakrotnie. Połówki różnokolorowej papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Obrać czosnek, posiekać.
Pokroić w piórka 2/3 cebuli. Po pięciu minutach smażenia ziemniaków dodać paprykę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą ziołową i pieprzem.
Listki tymianku oderwać od gałązek i razem z oliwkami dodać je do ziemniaków na trzy minuty przed końcem smażenia.
Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.