Golas lubelski: przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków

Golas lubelski: przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków
Autor: Shutterstock Golas lubelski, czyli zapiekanka z gotowanej kaszy gryczanej, ziemniaków i twarogu
łatwy
30 min
4

Golas lubelski, pod tą zabawną nazwą kryje się syta zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków. To jarskie danie kuchni wiejskiej dzisiaj na nowo stało się popularne. Dlaczego? Bo golas to same zdrowe składniki. Ważne by w naszej codziennej diecie pojawiło się więcej dań bezmięsnych, takich jak golas. 

Kasza gryczana

Ziarno gryki nie zawiera glutenu, białka zbożowego. Gryka nie jest zbożem, należy do rodziny rdestowatych. Dlatego jej ziarno w naturalny sposób nie zawiera tego rodzaju białka. Ale za to jest bogate w lekkostrawne węglowodany, białka i błonnik. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy B1 i PP. Kasza gryczana to także dobre źródło żelaza. Jedzenie kaszy gryczanej dobrze wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i opóźnia starzenie. Jeśli interesują Was właściwości kaszy gryczanej, zapraszamy do lektury Kasza gryczana: jej właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana zarówno biała (niepalona), jak kasza palona, świetnie nadają się do zapiekania na słono i na słodko. Jej główna zaleta kulinarna to niezwykła plastyczność. Doskonale komponuj się z warzywami, twarogiem, mięsem, a nawet rybą. Kaszę gryczaną do zapiekanki, najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Oto kilka naszych ulubionych przepisów, którymi dzielimy się z Wami w nadziei, że pokochacie kaszę gryczaną, tak jak my. Orzechowy smak palonej kaszy gryczanej świetnie uzupełni twaróg lub jego kuzyni. Wypróbujcie przepis Kasza gryczana zapiekana z białym serem lub Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej
  • do gotowania kaszy: 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone i ugotowane
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem masła i soli.
  • Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenie mięsa lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
  • W misce wymieszać kaszę ugotowaną na sypko, twaróg z ziemniakami oraz usmażoną cebulę razem z olejem i przyprawy.
  • Masę przełożyć do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać ze śmietanowym sosem grzybowym.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej