Golas lubelski: przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków

Golas lubelski: przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Golas lubelski, czyli zapiekanka z gotowanej kaszy gryczanej, ziemniaków i twarogu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Golas lubelski, pod tą zabawną nazwą kryje się syta zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków. To jarskie danie kuchni wiejskiej dzisiaj na nowo stało się popularne. Dlaczego? Bo golas to same zdrowe składniki. Ważne by w naszej codziennej diecie pojawiło się więcej dań bezmięsnych, takich jak golas. 

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej

  • do gotowania kaszy: 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone i ugotowane

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka suszonej szałwii

  • 1 łyżeczka suszonej mięty

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem masła i soli.

  • Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenie mięsa lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.

  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.

  • W misce wymieszać kaszę ugotowaną na sypko, twaróg z ziemniakami oraz usmażoną cebulę razem z olejem i przyprawy.

  • Masę przełożyć do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

  • Podawać ze śmietanowym sosem grzybowym.

Kasza gryczana

Ziarno gryki nie zawiera glutenu, białka zbożowego. Gryka nie jest zbożem, należy do rodziny rdestowatych. Dlatego jej ziarno w naturalny sposób nie zawiera tego rodzaju białka. Ale za to jest bogate w lekkostrawne węglowodany, białka i błonnik. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy B1 i PP. Kasza gryczana to także dobre źródło żelaza. Jedzenie kaszy gryczanej dobrze wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i opóźnia starzenie. Jeśli interesują Was właściwości kaszy gryczanej, zapraszamy do lektury Kasza gryczana: jej właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana zarówno biała (niepalona), jak kasza palona, świetnie nadają się do zapiekania na słono i na słodko. Jej główna zaleta kulinarna to niezwykła plastyczność. Doskonale komponuj się z warzywami, twarogiem, mięsem, a nawet rybą. Kaszę gryczaną do zapiekanki, najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Oto kilka naszych ulubionych przepisów, którymi dzielimy się z Wami w nadziei, że pokochacie kaszę gryczaną, tak jak my. Orzechowy smak palonej kaszy gryczanej świetnie uzupełni twaróg lub jego kuzyni. Wypróbujcie przepis Kasza gryczana zapiekana z białym serem lub Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).