Francuska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?

Francuska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: photos.com

Zapiekanka ziemniaczana z serem to danie kuchni francuskiej z rejonu alpejskiego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę prosto z francuskich Alp, kremową w środku, chrupiącą na wierzchu? To nic trudnego, wypróbuj nasz przepis.

Składniki

  • ząbek czosnku

  • 250 g gotowanej szynki

  • 800 g mączystych ziemniaków

  • 50 g sera gruyere (ew. ementalera lub cheddara)

  • sól, czarny pieprz

  • szczypta startej gałki muszkatołowej

  • 100 ml mleka

  • 250 g kremówki

  • 2 jajka

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz ząbek czosnku, przekrój wzdłuż na pół, natrzyj nim dużą i płaską formę żaroodporną. Natłuść foremkę oliwą lub masłem. Pokrój szynkę w małą kostkę i równomiernie wyłóż nią naczynie.

  • Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na cienkie plasterki krajalnicą do chleba lub tarką. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  • Ułóż plasterki ziemniaków dachówkowato jedną warstwą w foremce. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg 160°C).

  • Roztrzep mleko z kremówką, jajkami i serem. Zalej płynem ziemniaki. Na koniec posyp danie pokrojonym w płatki masłem.

  • Wstaw zapiekankę na godzinę do piekarnika, aż na jej wierzchu powstanie chrupiąca skórka.

Ocena: 0