Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
Francuska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: photos.com
Zapiekanka ziemniaczana z serem to danie kuchni francuskiej z rejonu alpejskiego
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę prosto z francuskich Alp, kremową w środku, chrupiącą na wierzchu? To nic trudnego, wypróbuj nasz przepis.
Składniki
ząbek czosnku
250 g gotowanej szynki
800 g mączystych ziemniaków
50 g sera gruyere (ew. ementalera lub cheddara)
sól, czarny pieprz
szczypta startej gałki muszkatołowej
100 ml mleka
250 g kremówki
2 jajka
2 łyżki masła
Przygotowanie krok po kroku:
Obierz ząbek czosnku, przekrój wzdłuż na pół, natrzyj nim dużą i płaską formę żaroodporną. Natłuść foremkę oliwą lub masłem. Pokrój szynkę w małą kostkę i równomiernie wyłóż nią naczynie.
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na cienkie plasterki krajalnicą do chleba lub tarką. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Ułóż plasterki ziemniaków dachówkowato jedną warstwą w foremce. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg 160°C).
Roztrzep mleko z kremówką, jajkami i serem. Zalej płynem ziemniaki. Na koniec posyp danie pokrojonym w płatki masłem.
Wstaw zapiekankę na godzinę do piekarnika, aż na jej wierzchu powstanie chrupiąca skórka.